elita


SHQIPONJA

Shqiponja është shpend që popullon pjesë të ndryshme të planetit. Po ashtu një lloj i veçantë i shqiponjës popullon edhe pjesë të Alpeve shqiptare, ndër të cilat dallohet shqiponja e malit të Sharrit. Ajo e dallon gjahun prej nje lartesie shume te madhe dhe ndoshta kjo mund te sherbeje edhe si shpjegim i etimologjise se fjales e cila ka rrenje te njejte me fjalen "shquaj". Disa nga kafshet e saj me te parapelqyer jane minjte,bretkosat,etj.Shqiponjat njihen si kafshet me te forta mishngrenese.Shqisat e shqiponjes jane teper te zhvilluara.Ajo arrin te degjoje ne garper qe vrapon qe nga lartesia 30m.Nuhatja nuk e le pas,pasi shqiponjat e ndjejne aromen e gjakut te fresket qe shume larg.Shikimi normalisht ka nje persosje nga brezi ne brez.Nje shqiponje mali nuk i shpeton asgje dhe nuk e ka shume te veshtire ta gjeje ushqimin e saj.POr ndryshe nga mishngrenesit e tjere shqiponja ka preferenca per ushqimin e saj.Po,po nese nje shqiponje dje ka ngrene nje lepur sot ajo nuk preferon me te njejtin ushqim,por kerkon per bretkosa gjarperinj etj. Ne bote shqiponjat gjenden kryesisht ne vendet e ftohta te Europes,Afrike dhe ne Ameriken Veriore.Kanadaja shquhe te larmishmerine e shqiponjave she numrit te tyre te madh.Ne Australi numri i shqiponjave sa vjen e zvogelohet per shkak te ngrohjes globale. Shqiponja me e madhe e njohur deri tani eshte 1 m e gjate dhe 70 cm e gjere kurse shqiponja me e vogel mund te ngatarrohet me nje kaarine.Llojet e shqiponjave jane nga me te ndryshmet dhe vendbanimet e tyre jane teper te vecanta. Shqiponja shpesh here perdoret si simbol i shume skuadrave te futbollit ose sporteve te tjera.Nuk duhet te harrojme se shqiponja eshte dhe simboli kyc i shqiptareve dhe tregon forcen e karakterit dhe dashurine e shqiptareve per te mbrojtu atdheun e tyre.

 

 

Contact Us

Make a Free Website with Yola.